您搜索的资源类型:
期刊文摘
Xiqu Centre
发布时间:2019-09-30 10:31:05   点击:次   来源:The Canadian Architect, 2019, Vol.64, No. 5:48-55   
【机构】 Revery Architecture (formerly Bing Thom Architects) 
【篇名】 Xiqu Centre
【来源】The Canadian Architect, 2019, Vol.64, No. 5:48-55


A façade resembling stage curtains opens the Xiqu Centre’s ground floor atrium to invite public use. The main theatre is suspended 27 metres above the plaza.

The atrium includes a podium for cultural events, surrounding by curved steps that double as casual seating. Topping the atrium, a red-and-white luminaire is an abstracted version of a grand chandelier.


 
Designed as a darkened sanctuary, the Grand Theatre contrasts with the stark whiteness of the public areas in the centre. The performance space is lined with milled concave wood panels, and further articulated with gaps and acoustical insulation in strategic areas to absorb or scatter sound.


A series of lobbies cascade up from the atrium, giving access to the Grand Theatre and Tea House Theatre, as well as exhibition areas, restaurants, studios, and a seminar hall.


 
Poised at the gateway to the new West Kowloon Cultural District, the Xiqu Centre is designed to evoke a giant lantern. It exterior is made of fins CNC-cut from marine-grade aluminum pipe, arranged to create a woven pattern.



The intimate Tea House Theatre is designed as a casual setting for viewing classical Chinese opera, with dim sum served at each performance.